Het plat vlak dak

Zowel in hellende als in vlakke daken zijn er vele varianten. Bij een hellend dak is de oorzaak van de lekkage vaak makkelijker te achterhalen dan bij een lekkage in een vlak dak. Om de oorzaak in een vlak dak te achterhalen is kennis van daken en opbouw hiervan van belang. Globaal zijn er drie soorten platte daken ingedeeld naar isolatiewijze.

Soorten platte daken :

Warm dak
De isolatie bevindt zich op de dakvloer onder de waterkerende laag. Waterkerende lagen zijn veelal uitgevoerd in een bitumineuze dakbedekking of varianten als EPDM of PVC Vinyl.
Tussen de dakvloer en het isolatiemateriaal dient een damp remmende laag te zijn aangebracht tegen dampdiffusie uit de woning / bedrijfsruimte

Omgekeerd warm dak
De isolatie bevindt zich op de waterkerende laag. Op het isolatiemateriaal is sprake van een ballast laag in de vorm van grind of tegels.

Koud dak
De isolatie bevindt zich onder de dakvloer en de waterkerende laag op de dakvloer. Een dergelijk dak is is bij niet juiste uitvoering zeer gevoelig voor condens lekkage.
Bij isoleren aan binnenzijde van de dakvloerconstructie dient er aan de woningzijde sprake te zijn van een volledig gesloten damp remmende laag tussen bijvoorbeeld de gipsplaat afwerking en isolatie.

De meest gebruikte dakbedekkingen

Hoewel de ouderwetse bitumen brandrollen nog steeds verkocht worden worden, zijn er door de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied, steeds betere bitumen en pvc-rollen op de markt.

Een aantal van de huidige gebruikte materialen zijn onder andere:

  • bitumineuze dakbedekking
  • EPDM, een synthetisch rubber
  • PVC, een kunststof dakbedekking
  • TPE, een kunststof dakbedekking

bitumineuze dakbedekking
Veel daken op de wat oudere huizen hebben nog een ouderwetse bitumen dakbedekking. De moderne huidige bitumen, een bijproduct uit de verwerking van aardolie, is na vermenging met kunststof een kwalitatief goed materiaal voor dakbedekking. De levensduur is, afhankelijk van een goede afwatering, een 20-tal jaren. Die levensduur is ook afhankelijk van het feit of de bitumen dakbedekking aan zonlicht en ozon in de lucht is blootgesteld. Een ballastlaag in de vorm van kiezels of drainage-tegels zorgt er ook voor dat de zon geen invloed heeft op het materiaal. Ook door de toevoeging van een aantal kunststoffen wordt bitumen UV-bestendig. Zonder de vermenging met kunststoffen verouderen bitumen namelijk snel door het zonlicht. Deze dakbedekking is verkrijgbaar in diverse kleuren, die ontstaan door middel van ingewalsde leislag of granulaatkorrels.

EPDM dakbedekking
Een EPDM dakbedekking bestaat uit een synthetisch rubber, dat wordt verkregen door polymerisatie van Ethyleen, Propyleen en een Di Monomeer. Hier worden een aantal stoffen aan toegevoegd (roet, zwavel en andere vulstoffen) en daarna o.a. gevulcaniseerd. Hierdoor wordt het materiaal elastisch en ontstaat er een soort van netstructuur.

Als eigenschappen van EPDM gelden o.a. de blijvende elasticiteit bij lage en heel hoge temperaturen, ongevoeligheid voor UV straling en Ozon, lange levensduur (30-40 jaar) en het is bestand tegen zure regen. EPDM dakbedekkingsmateriaal wordt, in tegenstelling tot bitumen, koud verwerkt. Het wordt volledig gelijmd, met ballast op zijn plaats gehouden of mechanisch bevestigd en er is dus geen sprake van brandgevaar. Mocht er een beschadiging ontstaan in de EPDM rubberfolie dan scheurt het niet door en is eenvoudig te repareren met verlijming van een klein stukje EPDM-folie of zelfklevende vormfolie.

EPDM is uitermate geschikt om als ondergrond te dienen voor een groen of vegetatie dak. Het is worteldoorgroeibestendig en tast de vegetatie niet aan. Een groendak gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewone dakbedekking.

PVC dakbedekking
PVC is een weekgemaakte polyvinylchloride. Dit kunststof materiaal als dakbedekking, is in principe voor alle toepassingen te gebruiken. Een van de grote voordelen ten opzichte van bitumen is dat PVC een langere levensduur (25 jaar) heeft dan de bitumineuze dakbedekkingsmaterialen.

Er wordt niet met branders gewerkt, dus waar een groot risico voor brandgevaar is (bijvoorbeeld daken die aansluiten op een rieten kap), kan deze dakbedekking dus gemakkelijk worden toegepast.

TPE dakbedekking
TPE (Thermoplastisch Elastomeer) dakbedekking is gemaakt van kunststof materialen die bij een hoge temperatuur “zacht” worden. Deze materialen zijn ook bestand tegen UV straling en invloeden van de Ozon in de lucht. De banen dakbedekking worden thermisch aan elkaar gelast. Dit gebeurt dus niet met het open vuur van een brander.
Dit kunststof is, buiten dat het een goede windbelasting heeft, ook slecht brandbaar. Bij een eventuele brand komen bij dit materiaal geen schadelijke stoffen vrij. Schoonmaken van het dak kan simpel gebeuren met zachte zeep en een trekker. Met zijn levensduur van tenminste 25 jaar een goed alternatief, dat ook nog prima recyclebaar is.