Optrekkend vocht oorzaken.

Optrekkend vocht (ook opstijgend vocht genoemd) is water dat door capillaire werking in poreuze materialen zoals steen of beton omhoog trekt. Dit vocht bevindt zich in het zandbed waarin de materialen (fundering) zijn geplaatst. Door optrekkend vocht worden de muren aan de binnenkant van een gebouw nat, dit komt voor in kelders, maar ook boven het maaiveld kunnen wanden vochtig worden. Resultaat is onthechting van wandafwerking en visuele vochtschade.
Het spreekt voor zich dat optrekkend vocht zich vooral voordoet bij oudere gebouwen. Of er is wijziging in grondwater lasten of de gebruikte bouwmaterialen hebben door leeftijd meer capillairen gekregen. Tegenwoordig wordt bij de bouw rekening gehouden in keuze van bouwmaterialen en detail uitvoeringen tegen optrekkend vocht.

Zijn er maatregelen tegen optrekkend vocht ?

Ja zelfs meerdere. Eerst dient vastgesteld te worden of de vochtschade wel wordt veroorzaakt wordt door optrekkend vocht. De vochtschade kan immers ook worden veroorzaakt door gevel technische gebreken boven het maaiveld, wijziging in grondwaterlasten door bijvoorbeeld lekkage of door een foutief binnenklimaat met condens tot gevolg. Een bouwkundig lekdetectie bedrijf brengt de vochtlasten in kaart en bepaalt de oorzaak van de lekkage.
Afhankelijk van de materialen van de constructie en fundering kunnen er maatregelen worden genomen tegen het optrekkend vocht. Niet iedere oplossing is afdoende en kan zelfs andere vochtproblemen opleveren. Meermalen hebben wij als onderzoeksbureau meegemaakt dat funderingen en metselwerk onder het maaiveld zijn beplakt met waterkerende lagen als bijvoorbeeld bitumen. Door deze maatregel wordt echter zakkend vocht uit de gevel van hoger gelegen opgesloten. Ook het ondoordacht injecteren of aanbrengen van bepaalde pleisterlagen aan de binnenzijde kan leiden tot meer problemen.
Vraag offerte voor een bouwkundig lekkage en vocht onderzoek via onze contactpagina of bel 030 – 202 73 79

 • optrekkend vocht muur

KMZ Lekdetectie & Droogtechniek

KMZ lekdetectie en droogtechniek is specialist op het gebied van lekkage, vochtproblemen en klimaat oplossingen.
Service zoals wij die ook verwachten met een landelijke dekking. Wilt u meer informatie over onze diensten lees dan verder op onze website of neem vrijblijvend contact op. Onderzoeken voeren we onafhankelijk uit voor zowel particulieren al professionals.

Voordelen KMZ Lekdetectie

  • Opsporen van lekkage oorzaak
  • Gericht herstel van schade
  • Voorkomen van onnodige gevolg schade
  • Kosten besparend en gunstige tarieven
  • Landelijke spoed service

Informatie en lekdetectie nieuws :

Endoscoop lekkage inspectie

  Endoscoop lekkage inspectie Met behulp van een endoscoop kunnen lekkage inspecties worden uitgevoerd op ontoegankelijke ruimten. Endoscopische camera inspecties [...]

Lekdetectie in nieuwbouw appartement

Lekdetectie in nieuwbouw appartement Van een van onze vaste opdrachtgevers is een opdracht binnen gekomen om een lekkage op te [...]

 • badkamer lekkage lekdetectie

Badkamer lekkage lekdetectie

Badkamer lekkage lekdetectie Lekkage van de badkamer is veruit de meest voorkomende lekkage bij particulieren woningen. Gezien de vaak luxe [...]