AANKOOP VAN WOONHUIS

De aankoopkeuring is een visuele inspectie die een goed en betrouwbaar beeld moet geven van de huidige bouwkundige staat van de woning. Tevens kan er een kostenoverzicht worden gemaakt voor een langer termijnverwachting betreft algemeen onderhoud, vervanging kozijnen en dergelijke.

Het kopen van een woning is een belangrijke beslissing. Ook de financiële kant is een heel belangrijk aandachtspunt. Bij twijfel over bijvoorbeeld een vloer, balklaag of dergelijke, laat de aankopende partij doorgaans een aankoopkeuring verrichten.

Deze keuring zal de huidige bouwkundige staat van de woning vastleggen en tevens zal er ook naar de technische installaties worden gekeken. De verkoper heeft immers een meldingsplicht voor verborgen gebreken. De koper dient deze aan de verkoper te melden. Een verborgen gebrek is niet altijd zichtbaar, ook niet voor de verkopende partij, vandaar dat een kritisch oog van een bouwkundige veel vragen kan beantwoorden en de eventuele zwakke plekken bij diverse bouwkundige constructies weet op te sporen.

De keuring bestaat uit een volledig onderzoek inclusief het vaststellen van mogelijke lekkages of foutieve bouwkundige details. Scheefstand van het pand en /of scheurvorming in het metselwerk dient nader onderzocht te worden, scheefstand kan duiden op zetting. Bij een eventuele verbouwing kunnen wij tevens ook de leidingen opsporen.

 

VOORDELEN VAN EEN AANKOOPKEURING

 • Een keuring voorkomt teleurstelling en hoge herstelkosten na aankoop van het pand.
 • Overzicht van alle bouwkundige gebreken en mogelijke kosten.
 • Het beter kunnen onderhandelen met de verkopende partij.
 • Aandachtspunten die direct moeten worden aangepakt.

 

Verborgen (bouwkundige) gebreken / lekkages

Verborgen (bouwkundige) gebreken kunnen zich openbaren na aankoop van een woning. In de meeste gevallen gaat de overdracht van de woning zonder problemen. Een verborgen gebrek is een gebrek dat niet zichtbaar is/was, of een probleem dat niet te verwachten viel.

U mag als koper van een woonhuis verwachten dat er geen lekkages zijn in onder andere in de badkamer, toilet of andere ruimtes. U mag als koper NIET verwachten dat een oudere woning een energie A-label heeft en naar de laatste normen is geïsoleerd.

 

Onderzoekplicht toekomstige koper

Er is voor de koper van een woning een onderzoekplicht naar eventuele zichtbare gebreken. Slechte kozijnen en schilderwerk is goed waar te nemen, evenals slecht kitwerk. Vochtige plekken in kelders zijn een belangrijk punt om waar te nemen en grondig te laten inspecteren (zie foto).

lek

Ook in kruipruimtes en onder houtenbalklagen moet men er vanuit kunnen gaan dat hier geen zwammen of insecten of andere ongedierte leven. Ook de grondwaterstand in de kruipruimte is een belangrijk onderdeel van een visuele inspectie.

 

MELDINGSPLICHT

Als de verkopende partij een gebrek aan zijn huis kent, zal hij de koper hiervan op de hoogte moeten stellen. Is de verkoper bekend met een lekkage aan bijvoorbeeld het dak, dan zal hij u hierover moeten informeren, ook al u hier niet om vraagt. De meldingsplicht van de verkoper is verbonden aan zaken waarvan hij weet dat die van belang zijn voor de koper.

 

Voorbeelden:

 • Als een schuurdak met bitumendakbedekking in slechte is en na een half jaar gaat lekken, valt dit niet onder een verborgen gebrek. Men kon verwachten dat er lekkage ging optreden door ouderdom van de bitumendakbedekking. Als blijkt dat er bij nader onderzoek aanleiding is om te vermoeden er eerder lekkage is het geweest, dan kan hier een verborgen gebrek achter schuilgaan.

 

VLOEREN

Een grote kostenpost is het vervangen van een houtenbalklaag. Bij oudere woningen is de kans groot dat de balklaag is aangetast door zwammen /schimmel of andere insecten, waardoor de balklaag dient te worden vervangen. Een goede inspectie hiervan kan alleen door de kruipruimte in te gaan. Als er geen toegang is tot de kruipruimte zal dit geschieden door een gaatje te boren en met een camera (endoscoop) een controle uit te voeren. Het nadeel hiervan is dat men niet direct in de houten balklaag kan prikken om te voelen of deze is aangetast. Hiervoor is een opname in de kruipruimte zelf dus noodzakelijk mits toegankelijk.

Is er sprake van gebreken na de overdracht kan KMZ Bouwkundige aankoopkeuringen helpen bij het schriftelijk vastleggen van de gebreken, oorzaken en herstelplan. Komt u er niet uit met uw verkoper dan kan volgen een juridische traject. Laat u bij staan door een jurist en lees meer bij juridische specialisten op dit gebied.

KMZ Lekdetectie & Droogtechniek

KMZ lekdetectie en droogtechniek is specialist op het gebied van lekkage, vochtproblemen en klimaat oplossingen.
Service zoals wij die ook verwachten met een landelijke dekking. Wilt u meer informatie over onze diensten lees dan verder op onze website of neem vrijblijvend contact op. Onderzoeken voeren we onafhankelijk uit voor zowel particulieren al professionals.

Voordelen KMZ Lekdetectie

  • Opsporen van lekkage oorzaak
  • Gericht herstel van schade
  • Voorkomen van onnodige gevolg schade
  • Kosten besparend en gunstige tarieven
  • Landelijke spoed service

Informatie en lekdetectie nieuws :

Endoscoop lekkage inspectie

  Endoscoop lekkage inspectie Met behulp van een endoscoop kunnen lekkage inspecties worden uitgevoerd op ontoegankelijke ruimten. Endoscopische camera inspecties [...]

Lekdetectie in nieuwbouw appartement

Lekdetectie in nieuwbouw appartement Van een van onze vaste opdrachtgevers is een opdracht binnen gekomen om een lekkage op te [...]

 • badkamer lekkage lekdetectie

Badkamer lekkage lekdetectie

Badkamer lekkage lekdetectie Lekkage van de badkamer is veruit de meest voorkomende lekkage bij particulieren woningen. Gezien de vaak luxe [...]