Van een particulier woningbezitter hebben wij een verzoek gekregen om een onderzoek uit te voeren naar een langdurige vochtklacht in de slaapkamer aan de onderzijde van een spouw gevel. Er was sprake van een klamme muur en soms schimmel aangroei.
Op advies van meerder bouwkundige bureaus waren reeds diverse maatregelen genomen. Maatregelen waarvan wij dachten: Hoezo ?
De gevel was eens geïmpregneerd. Bij een goed uitgevoerde spouwmuur constructie kan er geen sprake zijn van vochtdoorslag en heeft impregneren geen enkel nut.
Een ander advies is geweest de spouwmuur te laten na isoleren. Isoleren doe je tegen warmte verlies en is nu niet direct de juiste maatregel tegen vocht.

1412180003Bij een thermische analyse van de gevel blijkt er ondanks na isoleren sprake van een koudebrug in de woning en wordt buiten de woning warmte verlies waargenomen. Bij controle in de spouw met een endoscopische camera blijkt er op de locatie met vochtproblemen geen sprake van isolatiemateriaal. Dit verklaard het warmte verlies. Dat er geen sprake is van isolatiemateriaal blijkt te komen door forse spouwvervuiling als puin en valspecie veroorzaakt tijdens het metselen bij de bouw van de woning.

De op camera beelden vastgelegde situatie in de spouwmuur verklaard de vochtoverlast en het verlies aan warmte. Een grondig onderzoek geeft duidelijkheid en kan een hoop onnodige kosten en overlast voorkomen.